Nederlands (nl)
Verberg filters

Empanadas recept

Mexico, o, Mexico. Met dit empanadas recept haal je de zon uit je oven. Wie verlangt er nou niet naar die lekkere warme zon? Daarom geeft Danerolles jou het empanada deeg waarmee je zelf de heerlijkste empanadas kan maken. Deze empanadas zijn namelijk luchtig, licht én smaakvol! En de geur laat je voelen alsof je zelf in Mexico zit. Perfect voor de lunch of borrelhap tijdens de zomer wanneer de zon buiten schuint óf in de winter en je juist het zonnetje in huis wilt halen. Zet je zonnebril op en smullen maar!

Ingrediënten

Voor 6 empanadas:

  • 1 blik Danerolles Croissants XL
  • 1 prei
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels Mexicaanse gehaktkruiden
  • Melk of ei om te bestrijken
  • Olijfolie

Verder nodig voor de empanadas:

  • Ovenplaat met bakpapier
  • Een kwastje om mee te bestrijken
  • Koekenpan

Bereidingswijze

Empanadas recept

Bereidingstijd: 15 min + 12-15 min in de verwarmde oven

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd vervolgens de prei in dunne ringen.
  3. Doe een scheut olijfolie in een koekenpan. Doe dan het gehakt in de koekenpan, voeg de prei toe en bak aan.
  4. Pers de teentjes knoflook uit boven het gehakt en de prei, en roer de knoflook er goed doorheen.
  5. Zodra het gehakt gaar is, voeg je de tomatenpuree toe en bak je deze ongeveer 1 a 2 minuten mee.
  6. Voeg vervolgens de gehaktkruiden toe en roer weer goed door. Dit is de empanada vulling.
  7. Open dan het blik Danerolles Croissants Extra Large en haal het kant-en-klare deeg eruit. Rol het croissantdeeg in de lengte (horizontaal) uit.
  8. Snijd daarna het croissantdeeg door de aangegeven stippellijnen, zodat je 5 grote driehoeken van deeg krijgt.
  9. Verdeel vervolgens de empanada vulling over de driehoeken van deeg, vouw de drie punten naar binnen en druk de randen dan goed aan. Vouw het deeg dus goed dicht, zodat de vulling er niet uit kan vallen.
  10. Bestrijk het empanada deeg dan met een beetje melk óf losgeklopt ei (wat jou lekkerder lijkt).
  11. Leg de empanadas daarna op een ovenplaat met bakpapier, en zet ze in de voorverwarmde oven. Bak de empanadas ongeveer 12-15 minuten in de voorverwarmde oven totdat het deeg een mooie goudbruine kleur heeft.
  12. Geniet ervan!

Waar komt de naam Empanada vandaan?

Een empanada is eigenlijk een gevuld broodje van deeg dat gebakken of gefrituurd wordt. Oorspronkelijk komt de naam Empanada van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, wat letterlijk het inpakken of inwikkelen met brood betekent. Dat is precies wat je doet met dit empanadas recept, alleen pak je de empanada vulling nu in met het deeg van Danerolles. Klinkt toch veel lekkerder dan met bladerdeeg? Verder wordt het empanada deeg in dit recept gebakken in de oven, wat het recept lekker simpel maakt, aangezien je niet hoeft te knoeien met frituurvet.

Hoe maak je empanadas?

Wanneer je zelf empanadas wilt maken, kun je als empanada deeg gemakkelijk het verse én kant-en-klare deeg van Danerolles gebruiken. Voor de empanada vulling, kun je zelf een lekkere vulling kiezen, wat past bij jouw smaak! Denk aan een Mexicaanse variant met pittig gehakt, een wat frissere variant met tonijn, een romige variant met kip, of een juist simpelere variant met kaas. Maar vergeet niet: vouw het deeg goed dicht, druk de randen straks aan, zodat die heerlijke vulling er niet uit kan vallen. Het meest bekend is de vulling met gekruid gehakt, wat dit empanadas recept ook gebruikt, maar het kan eigenlijk met alle ingrediënten waar jij zin in hebt! Lees hieronder verder wat een aantal keuzes voor empanada vulling kan zijn.

Zelf empanada vulling maken?

Zoals hierboven benoemt, kun je zelf een ‘invulling’ geven aan de empanada vulling. Dat is helemaal jouw eigen keuze. Hieronder een aantal varianten die deze keuze wat makkelijker kunnen maken.

Empanada vulling met tonijn

Wat heb je nodig voor 6 empanadas? 1 blikje tonijn, 1/2 ui, 1/2 rode paprika, 1/2 tl gedroogde oregano, olijfolie, peper en zout. Hoe maak je de vulling? Snijd eerst de ui en rode paprika in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de stukjes ui en rode paprika in 2-3 minuten. Voeg daarna de tonijn en oregano toe, en breng op smaak met peper en zout. Verwarm dit samen met de ui en rode paprika en jouw empanada vulling met tonijn is klaar!

Empanada vulling met kaas

Wat heb je nodig voor 6 empanadas? 25 gram mozzarella, 25 gram geraspte (Parmezaanse) kaas, 1/2 ui, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl gedroogde oregano, peper en zout. Hoe maak je de vulling? Snipper eerst de ui en doe de ui in een grote kom. Snijd dan de mozzarella in kleine stukjes. Voeg vervolgens de mozzarella, (Parmezaanse) kaas, paprikapoeder en oregano toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout én jouw empanada vulling met kaas is klaar!

Empanada vulling met kip

Wat heb je nodig voor (let op!) 12 empanadas? 50 gram kipfilet, 15 gram champignons, 1/2 ui, 2 el crème fraîche, 1/4 theelepel gedroogde tijm, olijfolie, peper. Hoe maak je de vulling? Snijd eerst de ui en champignons in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de stukjes uit in 2-3 minuten. Voeg dan de kip, champignons, en tijm toe. Bak tot alles een goudbruine kleur heeft. Breng op smaak met peper en zout én jouw empanada vulling is klaar! De crème fraîche smeer je op het deeg voordat je de vulling over het deeg verdeelt.