Do it yourself met deksels

DECORATIEVE DEKSELS

Onze blikjes zijn niet alleen goed om deeg in te bewaren, want met een beetje creativiteit geef je de deksels een nieuwe kans om te shinen. Bijvoorbeeld persoonlijke servetringen of unieke kerstornamenten maak je super makkelijk zelf! Alles wat je nodig hebt zijn deksels, verf en versiering.

 

 

HOE TE BEGINNEN?

Haal de aluminium deksels voorzichtig los nadat de papieren wikkel in zijn geheel eraf is gedraaid. Spoel het even af en laat het goed drogen. Soms blijft er in de rand een restje karton achter, dit kun je met een tangetje eruit trekken of gewoon laten zitten (het is meestal toch de achterkant dus niemand die het ziet).

Wat heb je nog meer nodig?

  • Verf: Pak een dekkende verf (liefst Olie) of nagellak, voor andere verfsoorten heb je meestal een primer nodig om vooraf aan te brengen. Acrylverf kan ook, maar dan zijn er wel twee lagen nodig.
  • Versiering: Zoals knopen, dopjes, strikjes, lintjes, veertjes, glitters, stickers, pailletten, kralen, touw of draad (afhankelijk van het doel kan elastiek ook handig zijn). Verzamel al je oude frutsels en laat die creativiteit maar stromen!
  • Een hamer en spijker: Gebruik een gladde, dunne spijker of een punaise om een gaatje te timmeren (en een beschermende ondergrond om schade aan je tafelblad te voorkomen).

Servetringen (deksel)

Persoonlijke servetringen handmade. Een verrassende manier om de visite een zitplaats toe te wijzen, ideaal dus bij een tafelschikking. Een combinatie van verschillende lettersoorten kan een grappig effect hebben, denk aan blokletters of juist sierlijk. Een paar ideetjes om namen te schrijven;

-Knip losse letters uit de krant of een tijdschrift en plak deze speels op
-Als je een net handschrift hebt kun je natuurlijk ook gewoon zelf schrijven (met een dun penceel of edding stift)
-Of doe het lekker makkelijk met stickers 🙂

Servetringen (ring)

Het is handig om elastiek te gebruiken voor de ring, zodat je het gemakkelijk om de servet heen schuift. Je kunt deze versieren met grote of kleine kralen. Andere mogelijkheden zijn; een leren bandje, een dik touw of een paar lintjes bij elkaar gebonden met een mooie strik. Als je 4 gaatjes erin tikt, twee links en twee rechts, dan zorg je dat het elastiek zoveel mogelijk over de achterkant loopt. De voorkant blijft dan in het midden mooi vrij voor de naam.

Uiltje

Dit is misschien wel onze favoriet; een vogeltje voor in de kerstboom of paastakken. Deze uil is gemaakt met oude bier dopjes en knopen als ogen. Een driehoekje dient als snavel. Je kan de vogels ook nog versieren met veren door deze links en rechts aan de achterkant te plakken.

Schoolbord

Deze mini schoolbordjes kunnen in de boom worden gehangen, maar staan ook leuk op een mooi gedekte tafel. Schrijf er de namen van je gasten op en leg deze op de servetten voor een originele tafelschikking. Voor een persoonlijk aandenken kun je ook lege deksels uitdelen en aan de visite vragen om hier iets op te schrijven, zoals goede voornemens tijdens Oudejaarsavond.

Beschilder de deksels met krijtbord verf en teken er wat op als de ondergrond droog is. Handig; als je het zat bent veeg je het gewoon weer weg!

 

Sneeuwpop

Wanneer je kind vraagt om een sneeuwpop te maken (dank Anna en Elsa!), maar je het buiten iets te koud vindt voor jezelf. Dan kun je er ook eentje maken met onze Danerolles deksels. Je verft de deksels wit en laat dit opdrogen. Vervolgens zet je wat zwarte stipjes neer als mond en ogen, en een oranje veeg als neus.

Tip: Je kunt ook meerdere deksels aan elkaar bevestigen, zo ontstaat een lijfje. Voor een echte magische touch strooi je er nog wat glitters overheen (als de verf nog nat is) of kun je experimenteren met knoopjes en strikjes.

Paddenstoel

Beschilder een deksel in een diep rode kleur en breng als de verf is opgedroogd witte stippen aan. Het geeft een leuk effect als de stippen een beetje opbollen, wees dus niet te zuinig met de verf. Maar doe het wel met een vleugje beleid, anders gaat de hele boel uitlopen en dan wordt de deksel één grote witte stip (we spreken uit ervaring)…

Dierenvachtjes

Toegegeven, echt aaibaar zijn ze niet, maar ze hangen er wel hip bij. Verf de ondergrond in een egale kleur, laat dit vervolgens goed drogen. Ben je in een lekkere panter stemming? Plaats er dan wat pantervlekken op, kan nooit fout staan, een goede panterprint ;). Maar als je liever een koe of zebra ziet zitten, kan dat natuurlijk ook.

Letters

Waarom alleen letters met Sinterklaas? Ze zijn dan wel niet van chocola, maar met deze platte letterballen maak je de kerstboom nóg persoonlijker. Denk aan voorletters van gezinsleden, spel hele namen of je favoriete kerstspreuk/wens. Wij kozen hier, hoe kan het ook anders, voor de letter B van Bakken :).

Wil je uitpakken, dan kun je ook nog bijpassende kraaltjes aan de touwtjes rijgen. Als je kromme takken wilt voorkomen, kies dan niet te zware kralen.

Figuren

Deze platte kerstballen zijn beschilderd en terwijl ze nog nat waren, zijn daar twee figuurtjes van glanzend folie in gelegd. Wij kozen voor een boom en ster, maar dit kan ook wat anders zijn zoals een maan of kerstklokje (afhankelijk van je knip kunsten). Rijg een paar bijpassende kraaltjes aan een dun touw of draad en haal deze door het gaatje. Zorg ervoor dat de kraaltjes niet te zwaar zijn trouwens, want dan gaan de takken hangen.

Glitterbal

Zin in een sneeuwbal of discobal? Ok, ze zijn plat, dus we mogen ze eigenlijk geen ballen noemen. Maar rond zijn ze wel en ze glimmen je tegemoet! En ze zijn misschien wel het makkelijkst om te maken, gewoon de natte onderlaag rijkelijk bestrooien met glitters.

Edelstenen

Juwelen voor in de boom! Giet verschillende kleuren tegelijkertijd in de deksel en beweeg deze langzaam heen en weer, zodat de kleuren in elkaar overlopen. Voeg direct erna glitters toe in het midden, zo lijkt het (met een beetje fantasie) bijna op een edelsteen. Het is misschien even oefenen om de juiste verhoudingen te mengen, maar oefening baart kunst ;).

Extra informatie

DIY actie

Met onze DIY actie vragen we aandacht voor het feit dat verpakkingen ook waarde hebben. Je kunt ze immers op allerlei manieren hergebruiken. En juist knutselen met materialen die je anders zou weggooien, om er weer iets moois van te maken, is een trend die je steeds meer ziet. Volgens ons past dit goed bij de aankomende feestdagen: samen versieringen maken voor op tafel of in de kerstboom. Tegelijkertijd denken we zorgvuldig na over de hoeveelheid en soort verpakkingen die wij voor onze producten gebruiken. Onze huidige verpakking zorgt ervoor dat het deeg lekker vers blijft, maar moet ook zo duurzaam mogelijk zijn. We zijn daarom bezig om geschikte alternatieven te testen, want we vinden het belangrijk dat onze verpakking ook goed is voor de natuur. Uiteraard met de kwaliteit die je van Danerolles gewend bent.

Blikjes

De aluminium uiteindes van de Danerolles blikjes zijn nodig om de druk, die in het blikje door het verse deeg wordt opgebouwd, te kunnen weerstaan. Hiermee wordt voorkomen dat de blikjes spontaan open klappen als het deeg door warme temperaturen gaat rijzen. Zo kunnen we de versheid en kwaliteit garanderen.

Veiligheid
De metalen uiteindes van onze blikjes zijn eenvoudig te verwijderen en hebben geen scherpe randjes. Met knutselen moet je natuurlijk opletten dat je geen beschadigingen aanbrengt aan de plek waar je aan het knutselen bent, je kleding en – nog veel belangrijker – jezelf. Dat geldt zeker als je met je kinderen aan de slag gaat. Zorg er dan ook voor dat je samen met je kinderen knutselt en dat je goede instructies geeft.