Nederlands (nl)

Do it yourself

CREATIEF MET DEKSELS

Onze blikjes zijn niet alleen goed om deeg in te bewaren, want met een beetje creativiteit geef je de deksels een nieuwe kans om te shinen. Zo zijn bijvoorbeeld servetringen of slingers super makkelijk zelfgemaakt! Alles wat je nodig hebt zijn deksels, verf en een beetje versiering.

 

 

HOE TE BEGINNEN?

Trek de papieren wikkel los en haal de aluminium deksels voorzichtig uit de kartonnen koker door deze mee te draaien. Spoel ze even af en laat goed opdrogen. Soms blijft er in de rand een restje karton achter, dit kun je met een tangetje eruit trekken of gewoon laten zitten (het is meestal toch de achterkant dus niemand die het ziet).

Nog meer nodig?

  • Verf: Pak een dekkende verf (liefst Olie) of nagellak, voor andere verfsoorten heb je meestal een primer nodig om vooraf aan te brengen. Acrylverf kan ook, maar dan zijn er wel twee lagen nodig.
  • Versiering: Zoals knopen, dopjes, strikjes, lintjes, veertjes, glitters, stickers, pailletten, kralen, touw of draad (afhankelijk van het doel kan elastiek ook handig zijn). Verzamel al je oude frutsels en laat die creativiteit maar stromen!
  • Een hamer en spijker: Gebruik een gladde, dunne spijker of een punaise om een gaatje te timmeren (en een beschermende ondergrond om schade aan je tafelblad te voorkomen).

Slinger

Deze naam slingers zijn leuk om een kinderkamer mee op te fleuren of om op de deur te plakken. Kwestie van een bijpassende kleur kiezen, letters plakken en eventueel versieren met bijvoorbeeld sterren. Daarna aan een vrolijk touw rijgen en ophangen maar!

Servetringen (voorkant)

Persoonlijke handmade servetringen zijn een verrassende manier om de visite een zitplaats toe te wijzen, ideaal dus bij een tafelschikking. Een combinatie van verschillende lettersoorten kan een grappig effect hebben, denk aan blokletters of juist sierlijk. Een paar ideetjes om namen te spellen;

-Knip losse letters uit de krant of een tijdschrift en plak deze speels op
-Als je een net handschrift hebt kun je natuurlijk ook gewoon zelf schrijven
-Of doe het lekker makkelijk met stickers 🙂

Servetringen (achterkant)

Het is handig om elastiek te gebruiken voor de ring, zodat je het gemakkelijk om de servet heen schuift. Je kunt deze versieren met grote of kleine kralen. Andere mogelijkheden zijn; een leren bandje, een dik touw of een paar lintjes bij elkaar gebonden met een mooie strik. Als je 4 gaatjes erin tikt, twee links en twee rechts, dan zorg je dat het elastiek zoveel mogelijk over de achterkant loopt. De voorkant blijft dan in het midden mooi vrij voor de naam.

Uiltje

Dit is misschien wel onze favoriet; een vogeltje voor tussen de bloemen, aan de paastakken of in de kerstboom.

Deze uil is gemaakt met oude bier dopjes en knopen als ogen. Een driehoekje dient als snavel. Je kan de vogels ook nog versieren met echte veren, gewoon zoeken buiten in de tuin of in het bos 🙂

Je kunt ‘m makkelijk ophangen door een gaatje bovenin de deksel te timmeren en hier een vrolijk touwtje doorheen te halen, al dan niet met bijpassende kralen eraan (zorg wel dat deze niet te zwaar zijn, om kromme takken te voorkomen ;)). Om een vogeltje in een boeket te verwerken, maak je deze vast aan een tak of dunne stok (bijvoorbeeld een lange saté prikker).

Schoolbord

Met deze mini schoolbordjes kun je echt alle kanten op! Zo kun je er cadeautjes mee versieren door ze direct op het inpakpapier te plakken of aan een strik te bevestigen. Daarnaast zullen ze niet misstaan op een mooi gedekte tafel. Schrijf er de namen van je gasten op en leg deze op de servetten voor een originele tafelschikking.

Beschilder de deksels met krijtbord verf en teken er wat op als de ondergrond droog is. Handig; als je het zat bent veeg je het gewoon weer weg!

 

Extra informatie

Graag vragen we aandacht voor het feit dat verpakkingen ook waarde hebben. Je kunt ze immers op allerlei manieren hergebruiken. En juist knutselen met materialen die je anders zou weggooien, om er weer iets moois van te maken, is een trend die je steeds meer ziet. Volgens ons past dit goed bij de aankomende feestdagen: samen versieringen maken voor op tafel of in de kerstboom. Tegelijkertijd denken we zorgvuldig na over de hoeveelheid en soort verpakkingen die wij voor onze producten gebruiken. Onze huidige verpakking zorgt ervoor dat het deeg lekker vers blijft, maar moet ook zo duurzaam mogelijk zijn. We zijn daarom bezig om geschikte alternatieven te testen, want we vinden het belangrijk dat onze verpakking ook goed is voor de natuur. Uiteraard met de kwaliteit die je van Danerolles gewend bent.

Deksels

De aluminium uiteindes van de Danerolles blikjes zijn nodig om de druk, die in het blikje door het verse deeg wordt opgebouwd, te kunnen weerstaan. Hiermee wordt voorkomen dat de blikjes spontaan open klappen als het deeg door warme temperaturen gaat rijzen. Zo kunnen we de versheid en kwaliteit garanderen.

Veiligheid
De metalen uiteindes van onze blikjes zijn eenvoudig te verwijderen en hebben geen scherpe randjes. Met knutselen moet je natuurlijk opletten dat je geen beschadigingen aanbrengt aan de plek waar je aan het knutselen bent, je kleding en – nog veel belangrijker – jezelf. Dat geldt zeker als je met je kinderen aan de slag gaat. Zorg er dan ook voor dat je samen met je kinderen knutselt en dat je goede instructies geeft.