Nederlands (nl)
Verberg filters

Bieten Tarte Tatin Recept

Wist je dat… rode biet je beter laat voelen? Echt waar, rode biet is namelijk heel gezond! Maar dit bieten tarte tatin recept zal je waarschijnlijk nog beter laten voelen. Dit recept combineert rode biet met het Cinnamon Swirls deeg van Danerolles, feta en een lekkere kruidige dressing. Klinkt heerlijk toch? Daarbij is dit tarte tatin met bieten recept voor wel 6 personen, dus er is genoeg voor het hele gezin, en je houdt misschien zelfs wat leftovers over voor de volgende dag! Yes!

Ingrediënten

Voor de tarte tatin (6 personen):

  • 1 blikje Danerolles Cinnamon Swirls 
  • 400 gr gekookte rode biet
  • 1 rode ui
  • 1 el verse tijm
  • 2 el rietsuiker
  • 40 gr boter
  • 3 el balsamico azijn
  • 100 gr feta

Voor de kruidendressing:

  • 2 sjalotjes
  • 1 kl mosterd
  • 1 el witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • Bladpeterselie
  • Peper en zout

Verder nodig:

  • Bakpan
  • Ronde taartvorm

Bereidingswijze

Bieten Tarte Tatin Recept

Bereidingstijd: 25 min + 30 min in de oven

  1. Verwarm allereerst de oven op voor op 180 graden.
  2. Snipper dan de rode ui fijn en snijd de rode biet in stukken.
  3. Verwarm vervolgens de suiker in een pan op laag vuur en voeg dan de boter toe.
  4. Als de boter gesmolten is, roer er dan de fijngesnipperde rode ui doorheen en laat ze sudderen. Voeg dan ook de gesneden rode biet toe aan de pan.
  5. Wanneer de ui begint te karameliseren giet je er wat balsamicoazijn overheen. Laat dan de azijn tot de helft inkoken.
  6. Kruid het rode bieten mengsel daarna op smaak met peper en zout en bestrooi met wat tijm.
  7. Doe vervolgens het blik Cinnamon Swirls open en rol het deeg in de lengte (horizontaal) uit.  Snijd het deeg in de breedte (verticaal) door zodat je twee gelijke stukken deeg krijgt.
  8. Leg de twee stukken deeg naast elkaar en laat ze een beetje overlappen. Druk de randen goed aan waardoor je één groot stuk deeg krijgt. Zorg ervoor dat je de aangegeven stippellijnen ook goed dichtdrukt. 
  9. Wrijf de zijkant van een ronde taartvorm in met wat boter, verdeel het rode bieten mengsel over de taartvorm en leg vervolgens het deeg op het rode bieten mengsel. 
  10. Druk de randen van het deeg stevig onder het bieten mengsel en prik met een vork wat gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken van de tarte tatin.
  11. Zet de taartvorm nu voor +/- 30 minuten in de oven tot het deeg een mooie goudbruine kleur heeft.
  12. Nu heb je even tijd om de kruidendressing te maken. Mix alle ingrediënten voor de dressing (sjalotjes, mosterd, witte wijnazijn, olijfolie, bladpeterselie) en breng dan op smaak met peper en zout.
  13. Haal de bieten tarte tatin na ongeveer 30 minuten uit de oven en laat even rusten. Snijd de randen van de bieten tarte tatin voorzichtig los van de taartvorm en keer de taartvorm om op een bord.
  14. Verkruimel de feta over de bieten tarte tatin en giet er wat kruidendressing overheen om het af te maken.
  15. Eetsmakelijk!

Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!

 

Zelf tarte tatin maken?

Hoe maak je een tarte tatin? Nou, eigenlijk is het heel makkelijk. Tijdens het maken van bijvoorbeeld een quiche, leg je eerst het deeg in de bakvorm en daarna pas de vulling. Maar wanneer je een tarte tatin gaat bakken, doe je het juist andersom. Eerst leg je de vulling op de bodem van de bakvorm, en daar leg je vervolgens het deeg overheen. Na het bakken van het deeg met daaronder de vulling in de oven, haal je de bakvorm uit de oven, snijd je voorzichtig de randen van het deeg los van de taartvorm, en keer je slechts nog de bakvorm om op een bord. En voilá, je hebt nu een tarte tatin gemaakt. In dit bieten tarte tatin recept maken we een tarte tatin met rode biet als vulling, maar de tarte tatin is ooit ontstaan met een tarte tatin vulling van appels. Klik hier voor het recept, én daarbij een uitleg over de oorsprong van de tarte tatin.