Nederlands (nl)
Verberg filters

Chicken and waffles

Chicken and waffles is een gerecht uit de Amerikaanse Soulfood keuken. Het lijkt een vreemde combinatie om iets zoete wafels met gebakken kip te combineren, maar geloof me: het is écht hemels! Met een ‘drizzle’ van honing of maple syrup maak je het gerecht helemaal af.

Het originele recept voor chicken and waffles kun je vinden in ons kookboek ‘Soulfood & Spaghetti’. Daar maken we de wafels helemaal zelf en bakken we de kip in Nashville hot style. Hartstikke lekker, maar het kost wel wat werk. Dit recept is een verkorte en eenvoudigere versie… eigenlijk ’n soort ‘cheat’!

Zowel de wafels als de kip zijn eerder klaar dan in het originele recept. We gebruiken namelijk reepjes kipfilet, die veel eerder gaar zijn dan de grotere stukken kip die je normaal frituurt.

Ingrediënten

Voor 3 grote of 6 kleine porties chicken and waffles:

  • 1 blikje XL Croissantdeeg van Danerolles
  • 500 gr kipfilet
  • 2 eieren, geklutst
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 1½ tl uipoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 300 gr bloem
  • olie om in te frituren

Bereidingswijze

Chicken and waffles

Bereidingstijd: 10-15 min + 5 min in het wafelijzer

  1. Begin met het maken van de gefrituurde kip.
  2. Snijd de kipfilet hiervoor in reepjes van ongeveer een centimeter dik.
  3. Neem daarna een kom en meng daarin de karnemelk met alle kruiden, het zout en de peper.
  4. Meng de helft van de bloem vervolgens door het mengsel dat je net hebt gemaakt en roer, totdat je een glad beslag krijgt.
  5. Neem nu een tweede kom en doe daar de andere helft van de bloem in.
  6. Verwarm vervolgens de olie in een frituurpan of wok tot 170°C.
  7. Wentel de stukken kip eerst door de bloem, dan door de karnemelk en als laatste nog eens door de bloem.
  8. Laat de stukken kip daarna in de olie glijden en bak ze totdat ze goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten.
  9. Laat de kip tenslotte uitlekken op keukenpapier terwijl je de wafels maakt.
  10. Om de wafels te maken snijd je het croissantdeeg in de juiste vorm (in ons geval rechthoekig) en doe je die in een wafelijzer.
  11. Sluit het ijzer en bak de wafels in 4-5 minuten gaar en goudkleurig.
  12. Serveer de wafels samen met de kip en besprenkel het gerecht met honing, maple syrup óf een lekkere barbecuesaus.
  13. Eet smakelijk!

Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!

Wafels van croissantdeeg

Voor de wafels gebruiken we deze keer het deeg voor XL Croissants van Danerolles. Wist je dat er ook een naam is voor wafels van croissantdeeg? Je raadt ’t misschien al – die worden ‘croiffles’ genoemd. 

Het deeg van Danerolles is verkrijgbaar in blikjes in de supermarkt en kan na openen direct worden gebruikt. Lekker snel en makkelijk en… ze lukken áltijd!

Nu hebben wij thuis ’n wafelijzer voor rechthoekige wafels en het deeg van Danerolles is natuurlijk geperforeerd in driehoeken. Maar dat is geen probleem: Je kunt de perforatielijntjes namelijk prima dichtduwen. En zo maak je van elke twee driehoeken (doormidden gesneden) twee rechthoekige wafels. Easy!