Nederlands (nl)
Verberg filters

Croque monsieur recept

Wie kent die klassieke croque monsieur nou niet? Oorspronkelijk is de croque monsieur, zoals je wel aan de naam kan horen, een gerecht uit de Franse hoofdstad Parijs. Ondertussen bestaan er veel verschillende varianten op het klassieke croque monsieur recept. Maar deze Zuiderse variant op het croque monsieur recept zal je versteld doen staan! Want wat is nou een lekkerdere combinatie dan Italiaanse ham, mozzarella, pesto, én natuurlijk het verse Croissants Classic deeg van Danerolles. Een croque monsieur maken met zowel een zoete als een hartige twist? Probeer dan eens dit croque monsieur recept! Bon appétit!

Ingrediënten

Voor 3 croque monsieurs:

Verder nodig:

 • Tosti ijzer of grill
 • Extra pesto om te bedienen
 • Een lepel om te smeren
 • Wanneer je geen tosti ijzer of grill hebt: een oven of pan

Bereidingswijze

Croque monsieur recept

Bereidingstijd: 15 min + 4 min in de tosti ijzer of grill

 1. Snijd allereerst de bollen mozzarella in dunne schijfjes. Snijd uit elke bol mozzarella 6 gelijke schijfjes, zodat je in totaal 12 schijfjes mozzarella krijgt.
 2. Haal vervolgens het kant-en-klare croissantdeeg uit de blikken Danerolles Croissants Classic.
 3. Rol het croissantdeeg in de lengte (horizontaal) uit en verdeel elke rol croissantdeeg in 3 gelijke vierkanten deeg door de aangegeven verticale stippellijnen. Let op!: Negeer de diagonale snijlijnen en snijd het deeg alleen door de verticale snijlijnen.
 4. Smeer daarna met de bolle kant van een lepel wat pesto op alle stukken deeg (door een lepel te gebruiken in plaats van een mes, voorkom je dat je per ongeluk in het deeg snijdt). Zorg dat het hele deeg bedekt is met een laagje pesto. Je kan zelf bepalen hoeveel pesto je op het deeg smeert. Hoe meer pesto je gebruikt, hoe meer je de pesto proeft! 
 5. Leg vervolgens op 3 stukken deeg 2 plakjes Italiaans ham, twee schijfjes mozzarella en enkele blaadjes verse basilicum.
 6. Bestrooi dan de mozzarella met wat peper om op smaak te brengen. Leg op alle 3 de belegde vierkanten deeg, een ander onbelegd vierkant deeg. Druk de randen goed aan tegen elkaar, zodat je uiteindelijk 3 croque monsieurs krijgt. 
 7. Bak de croque monsieurs daarna in een tosti ijzer of grill in ongeveer 4 minuten tot de mozzarella goed gesmolten is en de croque monsieurs een lekker bruin kleurtje hebben. 
 8. Serveer de croque monsieurs warm met extra pesto naar smaak. Snijd ze diagonaal doormidden als je de croque monsieurs in 6 driehoeken wilt serveren.
 9. Bon appétit!

Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Gezellig en lekker bakken samen, hoe leuk! 

Wat is een croque monsieur? 

Een croque monsieur is eigenlijk een Franse benaming voor wat wij in Nederland een tosti noemen. In Frankrijk en België kan je er niet omheen: de croque monsieur of madame staat overal op het menu. Zoals je in Nederland een tosti kan vullen met alle ingrediënten die jij lekker vindt, geldt hetzelfde voor de croque monsieur en madame. Oorspronkelijk wordt deze tosti gemaakt door twee dun gesneden sneetjes brood gevuld met ham en kaas te roosteren of grillen. Bij de ene zit er ook een laagje bechamelsaus bovenop deze tosti en bij de andere een spiegeleitje. Maar wat geldt nou voor de croque monsieur en wat voor de croque madame? Lees snel door voor het antwoord!

Wat is het verschil tussen een croque madame en een croque monsieur? 

Het verschil tussen een croque monsieur en een croque madame is eigenlijk heel makkelijk! Bij de croque monsieur zit er een laagje bechamelsaus (of een andere kaassaus) op je tosti zit en de croque madame heeft een gebakken spiegelei bovenop de tosti. Eigenlijk zit er dus maar 1 verschil tussen beide gerechten, en toch zijn de croque madame en croque monsieur los van elkaar hele bekende gerechten geworden. 

Maak zelf een croque monsieur!

Met dit croque monsieur recept maak je 3 wat grotere croque monsieurs. Door ze vervolgens doormidden te snijden krijg je 6 driehoeken. Een perfect aantal voor een lunch of brunch met het gezin. Wanneer je meer en kleinere croque monsieurs wilt maken, kan je ook het Croissants Party Mini’s deeg van Danerolles gebruiken. Normaal haal je hier 24 croissantjes uit, maar door het croissantdeeg enkel door de verticale stippellijnen te snijden (en niet door diagonale stippellijnen) krijgt je uit 1 rol deeg 12 wat kleinere vierkanten deeg. Als je dit croque monsieur recept volgt, maak je hier vervolgens 6 croque monsieurs mee, en wanneer je deze weer doorsnijdt krijg je 12 driehoeken. Perfect voor een feestje of wanneer je bezoek over de vloer krijgt! Ze heten niet voor niks party mini’s!

Croque monsieur maken zonder tosti ijzer of grill?

Je kan de croque monsieur of madame ook maken zonder tosti ijzer of grill. Hoe wordt ons kant-en-klare deeg normaal gebakken? Ja natuurlijk, gewoon in de oven! Dit croque monsieur recept kan je dus ook maken door het croissantdeeg, na het beleggen, in de oven te zetten. Kijk achterop op de verpakking hoelang het deeg in de oven moet. Vergeet ook niet het deeg te bestrijken met wat losgeklopt ei, zodat de croque monsieurs een mooie goudbruine kleur krijgen!

Wanneer je dit croque monsieur recept maakt met twee sneetjes brood, en geen tosti ijzer of grill tot beschikking hebt, kan je de croque monsieurs ook bakken in oven (verwarm de oven goed voor tussen de 180 en 200 graden) of in de pan met wat boter. Smeer de buitenkant van het brood in met wat olie of boter om te voorkomen dat het brood te hard wordt.