Nederlands (nl)
Verberg filters

Kerstbrood recept

Sabine van Ohmyfoodnessnl leek het super leuk om eens een kerstbrood recept te bedenken. En ze maakte het zelfs nóg leuker, ze maakt er namelijk een kerstbrood van in de vorm van een kerstboom! Wil je zelf ook zo’n feestelijk kerstbrood maken? Volg dan dit makkelijke recept én het kerstfeest kan beginnen. Zoals je ziet in de foto, willen de kleintjes ook heel graag meehelpen! Wat is nou gezelliger dan dat op kerstochtend?

 

Foto en recept: ohmyfoodnessnl

Ingrediënten

Voor 1 kerstbrood:

 

Voor het glazuur:

 • 75 g poedersuiker
 • 50 g naturel roomkaas, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 el melk

 

Verder nodig:

 • Bakpapier
 • Kom
 • Naar eigen keuze: feestelijke sprinkles voor het opdienen

Bereidingswijze

Kerstbrood recept

Bereidingstijd: 10-15 min + 20 min in de oven

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
 2. Open vervolgens het blikje Danerolles Croissants Extra large en rol het deeg in de breedte (verticaal uit). Duw de aangegeven stippellijnen goed dicht. 
 3. Smeer daarna de bovenkant van het deeg in met gesmolten boter. Schep de basterdsuiker en het kaneelpoeder door elkaar in een kom en strooi dit vervolgens over het deeg. 
 4. Snijd nu over de breedte van het deeg streken van ongeveer 1,5 cm breed. Rol de stroken op met de kaneelsuiker aan de binnenkant. 
 5. Verdeel de kaneelbroodjes in de vorm van een kerstboom over de bakplaat. Let op!: zorg voor ongeveer 1,5 cm ruimte rondom de broodjes, ze zetten in de oven namelijk uit!
 6. Bak het kerstboombrood vervolgens in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. 
 7. Mix alle ingrediënten voor het glazuur tot een glad papje. 
 8. Haal het kerstboombrood uit de oven (na die 20 minuten) en verdeel het glazuur over het kerstboombrood heen. Strooi er eventueel nog wat feestelijke sprinkles overheen en serveer direct. 

Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!

Kerstbrood maken

Met dit kerstbrood recept maak je een kerstbrood in de vorm van een kerstboom! Hoe feestelijk is dat?! Perfect voor het kerstontbijt of de kerstbrunch, of als toetje na het kerstdiner. Jouw keuze! Of…  voor de echte zoetekauwen onder ons, voor alle 3! Want wees nou eerlijk, tijdens Kerst kan iedereen de hele dag door wel zoet eten toch? 

Mocht je nou zin hebben in deze lekkere kaneelbroodjes tijdens Pasen. Geen probleem! Je kan de kaneelbroodjes ook in de vorm van een ei op de bakplaat leggen. Zo heb je een overheerlijk paasbrood voor tijdens de paasbrunch. 

Wil je de kaneelbroodjes maken voor Moederdag of Vaderdag? Leg de kaneelbroodjes dan in de vorm van een hartje! Ik weet zeker dat jouw moeder en vader erg verrast zullen zijn bij het brengen van ontbijt op bed.  

 

Zelf kerstbrood bakken

Wil je zelf kerstbrood bakken? Dan is dit kerstbrood recept wat je zoekt! Het is een heel makkelijk recept, snel en leuk te maken met de kids. En wees nou eerlijk. Er is toch niks leuker dan op kerstochtend samen met de kids je eigen kerstbrood te maken, om deze vervolgens gezellig met het hele gezin op te peuzelen. That’s what Christmas is all about, right? 

Kerstbrood zonder spijs bakken

Wie kent het originele kerstbrood nou niet? Gevuld met spijs, en versierd met poedersuiker. Maar wil je nou een keer een kerstbrood zonder spijs bakken? Er zijn namelijk altijd wel een paar familieleden of vrienden die nou écht niet van amandelspijs houden. En wil je daarnaast ook eens een keer iets heel anders proberen te maken voor Kerst? Hoe fijn tradities ook zijn, om nou wéér het oude vertrouwde kerstbrood te eten…, Wij hebben de oplossing! Volg dit kerstbrood recept en je zal iedereen verrassen (en de niet-spijs eters erg blij maken!). Je maakt zelf een feestelijk kerstbrood, gevuld met kaneelsuiker, en versierd met glazuur, in de vorm van een kerstboom!

Hoe lang kerstbrood bewaren

Iedereen kent het probleem vast: 3 kerstdagen, en wel 30 pogingen om zoveel mogelijk van dat kerstbrood te snoepen, verder, en je houdt nog stééds een stukje kerstbrood over. Met dit kerstbrood recept heb je dat probleem niet! Dit kerstbrood wordt namelijk gemaakt met maar 1 blikje Danerolles Croissants Extra Large, wat normaliter goed is voor 6 grote croissants. Als je het zo omrekent, kan dat kerstbrood tijdens 1 ontbijt, brunch of dessert wel opgegeten worden! Snoepen maar! 

Wist je dat… een paar leuke weetjes over Kerst!

Om jullie na het lezen van dit kerstbrood recept achter te laten met nog wat Kerst kennis, hebben wij een aantal leuke weetjes die we bij jou onder de boom kunnen leggen! Kan je jouw familie eens goed verrassen tijdens het opdienen van jouw zelfgemaakte, feestelijke kerstboombrood!

Wist je dat… het lied Jingle Bells eigenlijk helemaal geen kerstliedje is. Elke december weer wordt dit lied platgespeeld, op de radio, bij jezelf thuis, en zeker tijdens het kerstdiner. Iedereen kent wel een paar zinnen tekst van dit lied. “Jingle bells, jingle bells, jingle all the way…”, ja je hoort het deuntje vast al in je hoofd. Maar eigenlijk is het lied Jingle Bells helemaal niet geschreven voor Kerst, maar voor Thanksgiving. Maakt het niet een minder toepasselijk en lekker nummer voor Kerst, dus je mag hem gewoon tijdens kerst blijven afspelen hoor!  

Wist je dat… de sokken die aan de openhaard hangen voor de Kerstman afstammen van de schoen. Veel kennen dit Kerst feitje al: de Kerstman stamt af van Sinterklaas. Maar waarom hangen veel andere landen nou zo’n sok aan de openhaard? Volgens het verhaal van Sint Nicolaas (ofwel Sinterklaas), liet hij een zak met goud door een schoorsteen vallen. Deze zak viel toen toevallig in een schoen die bij de openhaard aan het drogen was. Nou, waar kennen wij die schoen bij de openhaard van? Inderdaad, van Sinterklaas. Uiteindelijk is de Kerstman afgestamd van Sinterklaas (en van Vadertje Winter (uit Scandinavië) en Vadertje Kerst (uit Engeland)), kreeg hij zijn huidige look & feel door die o zo bekende Coca-Cola commercial, en werd de schoen uiteindelijk een sok.

Wist je dat… de hoogste kerstboom ter wereld in Nederland staat. Je bent er misschien wel eens langs gereden van het kerstdiner naar huis, de Gerbrandytoren in IJsselstein. Rond Kerst krijgt deze toren vanuit een hoog punt extra kabels naar beneden met daarin lampjes, zodat je eigenlijk een driehoek van lichtjes krijgt. En waar lijkt dat op, inderdaad een kerstboom! Met de 367 meter in hoogte is de Gerbrandytoren daarmee de hoogste kerstboom ter wereld. En die kan je gratis en voor niks vanuit de auto zien!

Wist je dat… Tweede Kerstdag is ontstaan omdat werknemers vroeger gewoon moesten werken op Eerste Kerstdag. Om hen toch een Kerst te geven, waren zij de volgende dag (op Tweede Kerstdag) vrij en kregen ze eten mee voor de familie. Zo is ook een nieuwe traditie ontstaan, namelijk het geven van een kerstpakket aan je werknemers voor Kerst.