Nederlands (nl)
Verberg filters

Kindertraktatie: gebakjes met jam en chocola

Het mag weer! Lekkere traktaties maken wanneer de kinderen jarig zijn. Ik zal je eerlijk zeggen: dat is één van de dingen die ik vorig jaar ’t meest heb gemist. Het is toch leuker om zelf iets te maken dan om zakjes chips of snoep te trakteren. Nu het op de meeste scholen weer mag heb ik meteen een leuk en makkelijk idee voor je… deze kleine gebakjes met jam en chocola. Bonuspunten, want zowel de jam als de chocola zijn zó stevig dat de kinderen er niet mee kunnen knoeien.

Recept en foto door: Jurino Ignacio

Ingrediënten

Verder nodig:

  • Bakplaat
  • Bakpapier

 

Bereidingswijze

Kindertraktatie: gebakjes met jam en chocola

We maken deze gebakjes van het deeg van Danerolles. Deze keer is dat het ‘Petits Pains au Chocolat’ deeg. Van elk blik maak je 8 gebakjes. Verdubbelen (of verdriedubbelen) kan heel gemakkelijk door meerdere blikjes te gebruiken. Het enige wat je verder nog nodig hebt voor deze traktatie is een theelepel jam per gebakje en natuurlijk wat sprinkles. Want een kindergebakje zonder sprinkles is gewoon niet af… toch?

 

Volg onderstaande stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Open vervolgens het blikje Petits Pains au Chocolat deeg en haal het zakje chocoladestaafjes eruit.
  4. Let op: rol het deeg niet uit, maar snijd elk rolletje in 4 gelijke stukken.
  5. Leg deze cirkels op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze goed plat met je hand.
  6. Schep dan in het midden van elke deegcirkel ’n theelepel aardbeienjam.
  7. Bak de gebakjes in zo’n 12-15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  8. Smelt tijdens het afkoelen de chocoladestaafjes (uit het zakje) samen met de zonnebloemolie in een pannetje ‘au bain Marie’.
  9. Wanneer de chocolade gesmolten is, giet je het in een spuitzak of stevig plastic zakje en knoop je die die dicht. Knip er vervolgens ’n héél klein hoekje af, zodat je een opening van 1 mm krijgt.
  10. Spuit nu met de gesmolten chocolade een leuk patroon op de gebakjes en strooi er daarna wat sprinkles over.
  11. Laat de chocolade goed afkoelen, zodat deze weer hard wordt.
  12. Eet smakelijk!

Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!

Waarom Jurino het deeg van Danerolles gebruikt?

Omdat het al helemaal klaar is! Het is zelfs al in de juiste vorm opgerold. Het enige wat je hoeft te doen is de rolletjes doorsnijden en platdrukken. Daarna kunnen de gebakjes meteen de oven in. Geen gedoe met deeg laten rijzen dus. En het resultaat doet niet onder voor deeg dat 100% zelfgemaakt is.

Wat is de au bain-marie techniek?

De au bain-marie techniek is een hele oude techniek. Met deze techniek kan je geleidelijk iets laten opwarmen óf afkoelen, door het gebruiken van ‘bad’ met warm- of koud water. Hoe dan precies? Je hebt een pan met daarin een laagje warm water (of koud water). Hier zet je een andere kom op die het water niet raakt (let op: de kom mag het water echt niet raken!). Doordat je het water vervolgens verhit, ontstaat er warme condens die de kom langzaam laat opwarmen. Omdat water slechts een kookpunt van 100 graden heeft, zal datgene wat in de kom ligt, nooit warmer dan 100 graden worden. De au bain-marie techniek wordt vaak gebruikt om chocolade op te warmen (zoals hierboven!). Door de au bain-marie techniek te gebruiken om chocolade op te warmen in plaats van een pannetje of magnetron, voorkom je dat chocolade gaat klonteren.

Waar komt de naam au-bain marie vandaan?

De au bain-marie techniek is afkomstig uit de alchemie. Een joodse alchemiste uit Egypte, Maria van Alexandrië, zou de techniek hebben ontwikkeld om bepaalde gerechten langzaam op te warmen.