3x Buiten Bakken

Het ultieme vakantiegevoel

Terug naar overzicht

Vakantie in eigen land

Blog artikel

Deze zomer blijven de meesten in Nederland, maar ook hier kun je een heerlijk vakantiegevoel hebben. Zo kunnen we nog wat leren van de Scandinaviërs, die altijd al lekker de natuur opzoeken in eigen land. In Scandinavië gaat iedereen tijdens de zomer naar hun summer cottage ergens middenin een bos of aan een meer. Deze hutjes zijn redelijk eenvoudig, omdat ze eigenlijk alleen maar buiten zijn. Ze weten als geen ander wat de natuur allemaal te bieden heeft en hoe je daar optimaal van kunt genieten. Zo koken ze het liefst boven een kampvuurtje en gebruiken in de gerechten dan bijvoorbeeld de bessen of verse vis die ze zelf geplukt of gevangen hebben. Even het drukke, gehaaste leven in de stad vergeten en één zijn met de natuur, dat is het motto.

Bakken in de natuur

Dit is dan ook het moment dat we eindelijk de tijd hebben om te experimenteren met verschillende ingrediënten of kooktechnieken. Hieronder staan drie recepten die perfect zijn om tijdens een picknick of op de camping eens te proberen. Alles wat je nodig hebt is een barbecue of een kampvuur (maar een oven werkt natuurlijk ook gewoon) en een mooie locatie waar je tijdens het koken kunt genieten van een fijn uitzicht. Het is eens wat anders en misschien kost het daarom in het begin iets meer moeite, maar het ultieme gevoel van vrijheid is gegarandeerd!

Handige tools

Voor op de barbecue of bij het kampvuur heb je aluminium folie of een pizza steen nodig, voor in de oven is gewoon het gebruikelijke bakpapier nodig. Verder raden we aan om een scherp mes en een stevige houten snijplank bij de hand te hebben. Tijdens het rollen van het deeg helpt een beetje bloem om plakkerigheid te voorkomen.  

Bosbessen twisters

Ingrediënten

  • 1 blik Croissant Classic deeg
  • 1 potje kwark, bijv. vanille-kwark
  • 1 eetlepel water
  • 200g bosbessen, bevroren of vers
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • Gemalen kardemom

Extra benodigdheden

  • Houten stokjes
  • Kookpannetje
  • Glazen pot

Bereidingswijze

  1. Doe 1 eetlepel water in een pan en voeg de bosbessen toe. Breng aan de kook. Voeg suiker toe als het mengsel kookt en plaats op laag vuur. Af en toe roeren en ongeveer 6 minuten laten sudderen.
  2. Als het mengsel verdikt is, haal het dan van het vuur en giet het in een glazen pot. Voeg de citroensap en kardemom toe, en roer. Laat het vervolgens afkoelen.
  3. Snijd het deeg volgens de scheurlijnen. Leg de deegplakken open op tafel en leg een houten stok op het breder uiteinde van het deeg. Begin het deeg langzaam op te rollen rondom de stok om er een twister van te maken. Knijp voorzichtig het einde dicht.
  4. Rooster boven open vuur, ver genoeg van de vlammen om te voorkomen dat het verbrandt.
  5. Als het deeg gaar is, trek je het los van de stok en vul je de holle twister met het bosbessen mengsel en de kwark (eventueel kun je met behulp van een zakje heel eenvoudig de vulling erin knijpen, door de vulling eerst in het zakje te scheppen en vervolgens in een hoek een klein gaatje te knippen).

Pizza met gerookte zalm

Ingrediënten

  • 1 blik Italian Snack pizzadeeg
  • Gerookte zalm (of een andere vis)
  • 1 roomkaas
  • 1 plukje bieslook
  • 1 pot tomatensaus
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden, bouw een kampvuur of steek de barbecue aan.
  2. Hak de bieslook in stukjes en verwijder de graten uit de vis als dit nodig is.
  3. Rol de deegballen uit tot platte bodems (voor een egaal resultaat komt een deegroller komt goed van pas). 
  4. Plaats de bodems op bakpapier, aluminium folie of op de pizza steen.
  5. Voeg tomatensaus, roomkaas en de vis toe.
  6. Bak de pizza’s tot ze goudbruin zijn en garneer daarna met bieslook en peper en zout.

Pizza met gedroogde ham

Ingrediënten

  • 1 blik Italian Snack pizzadeeg
  • 200g Cherry tomaatjes
  • 1/2 stuk Parmezaanse kaas
  • 8 plakken gedroogde ham (zoals parmaham)
  • 8 champignons
  • 2 bosuitjes
  • 1 pot tomatensaus
  • Peper & zout
  • Optioneel; kruiden (zoals tijm of oregano, afhankelijk van je eigen voorkeur)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden, bouw een kampvuur of steek de barbecue aan.
  2. Maak de champignons schoon met een borsteltje of spons en snijd ze in dunne plakjes.
  3. Was de tomaatjes en snijd ze in 4 stukjes, hak ook de bosui in stukjes.
  4. Rol de deegballen uit tot platte bodems (voor een egaal resultaat komt een deegroller komt goed van pas). 
  5. Plaats de bodems op bakpapier, aluminium folie of op de pizza steen.
  6. Voeg de tomatensaus toe en rasp de Parmezaan grof eroverheen.
  7. Bestrooi vervolgens met de tomaatjes, leg de ham erbovenop en voeg als laatste de champignons toe.
  8. Bak de pizza’s af en garneer ze met de bosui en kruiden.

Fijne vakantie!

5/5 (2 Reviews)
Deel dit artikel
Volgende Artikelen