Hartige taart met prei en gehakt recept
Sabine van Ohmyfoodness wilde voor ons een súper makkelijke maar héle lekkere hartige taart maken! En dan niet zomaar 1… wat krijg je als je een hartige taart gehakt combineert met een hartige taart prei? Een hartige taart prei gehakt? Goed! Maar wat je ook krijgt is een heerlijke combi! In dit hartige taart recept wordt het bladerdeeg gemaakt van ons verse kant-en-klare croissantdeeg, wat je tijd bespaart, maar het wel veel lekkerder maakt dan normaal bladerdeeg. Deze hartige taart met prei en gehakt is perfect voor de herfstige en winterse dagen, want wat is nou beter dan na een lange koude dag, warm thuiskomen met de heerlijke geur van een hartige taart die in de oven staat! Ik geniet al bij het idee!
Foto en recept: Sabine van Ohmyfoodness
Ingrediënten
Voor 1 hartige taart met een doorsnede van 20 cm:
- 2 blikjes Danerolles Croissants Extra Large
- 2 el paneermeel voor op de bodem
Voor de vulling van de hartige taart:
- 500 gr rundergehakt
- 250 gr champignons, in plakjes (je kan ze of zelf snijden of al voorgesneden kopen)
- 250 gr prei, fijngesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl ketjap manis
Verder voor de hartige taart:
- 4 eieren
- 100 gr roomkaas, natural
- 100 gr oude kaas, geraspt
- Peper en zout
- 1 losgeklopt ei (om te bestrijken)
- 2 el sesamzaadjes
Verder nodig:
- Springvorm
- Bakpapier
- Koekenpan
- Beetje olie of bakboter
- Kom
- Eventueel aluminiumfolie
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 15 min + 20-25 min in de oven
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.
- Bekleed dan een springvorm met een doorsnede van 20 cm met een veel bakpapier.
- Open vervolgens de blikjes Croissants Extra Large en rol het verse kant-en-klare deeg in de lengte (horizontaal uit). Duw de aangegeven stippellijnen voorzichtig dicht. Bekleed de bodem en de randen van de met bakpapier beklede springvorm met het croissantdeeg. Zorg dat je wat deeg overlaat voor het dakje van de hartige taart (zie stap 6). Let op!: Duw de randen van het deeg goed tegen elkaar aan. Strooi het paneermeel daarna over de deegbodem.
- Verhit dan een koekenpan (met een beetje olie of bakboter) en bak hierin het gehakt en de gesnede champignons, prei, ui en knoflook. Dit wordt je hartige taart vulling. Voeg ook de paprikapoeder, kerriepoeder en de ketjap toe aan de vulling. Bak alles (roer af en toe goed door!) tot de champignons zacht zijn en laat de vulling dan afkoelen.
- Doe vervolgens de 4 eieren in een kom en klop deze op samen met de roomkaas en oude kaas. Voeg ook wat peper en zout toe aan dit eimengsel. Schep daarna de afgekoelde hartige taart vulling door het eimengsel, roer alles goed door, en schep het geheel op het deeg in de springvorm.
- Maak met de rest van het croissantdeeg een dakje over de vulling in de springvorm. Druk de randen van het deeg weer goed op elkaar.
- Maak dan een gat in het midden van het ‘deeg dakje’ zodat de warme lucht kan ontsnappen wanneer je de hartige taart bakt in de oven. Bestrijk als laatste de bovenkant van de hartige taart met het losgeklopte ei en strooi de sesamzaadjes erover heen.
- Zet de hartige taart nu in het midden van de oven en bak deze in 20-25 minuten gaar. Dek de taart eventueel halverwege de baktijd af met aluminiumfolie als de bovenkant van de hartige taart te donker wordt.
- Haal na ongeveer 20-25 minuten de hartige taart uit de oven en genieten maar!
Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!