Nederlands (nl)

Kaasstengels Maken

Een kaasstengel uit het vuistje, maar dan anders! Én lekkerder! Heb je een borrel met vrienden of familie, krijg je onverwacht gasten over de vloer, of heb je plotseling zin in een lekker hartig tussendoortje? Volg dan dit makkelijke kaasstengels recept, en geef je eigen “twist” aan het kaasstengels bladerdeeg. Letterlijk in een handomdraai presenteer je al deze kruidige kaasstengels. Wie houdt er nou niet van een kaasstengel uit het vuistje?

Ingrediënten

Voor 24 kaasstengels:

  • 1 blik Croissants Party Mini’s
  • 30 gram parmigiano reggiona poeder (of andere geraspte kaas)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels verse groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook en/of basilicum)
  • Om in te dippen: tzatziki, guacamole en/of muhammara

Verder nodig:

  • Bakplaat met bakpapier
  • Kwastje om te bestrijken
  • Deegroller

Met 1 blik Croissants Party Mini’s, kun je 24 kaasstengels maken. Dit kaasstengels recept is dus voor 24 kaasstengels. Geef je een borrel voor een groter gezelschap? Dan kun je natuurlijk ook meerdere kaasstengels maken! Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te verdubbelen!

Bereidingswijze

Kaasstengels Maken

Bereidingstijd 10 min + 8-10 min in de oven

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
  2. Open vervolgens het blikje Croissants Party Mini’s en rol het croissantdeeg in de breedte (horizontaal) uit.
  3. Snijd dan het croissantdeeg door de aangegeven stippellijnen, zodat je 24 mini driehoeken van deeg krijgt.
  4. Hak vervolgens de kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook en/of basilicum) fijn en zet ze apart.
  5. Rol dan met een deegroller de driehoeken croissantdeeg een beetje uit in de lengte, zodat ze iets langer worden.
  6. Pak daarna het kwastje en bestrijk een zijde van het deeg heel dun met olijfolie.
  7. Strooi er vervolgens per stukje deeg wat parmigiano reggiona (of andere geraspte kaas) en de eerder fijngehakte kruiden over en twist het deeg tot een kaasstengel.
  8. Bekleed eerst een bakplaat met bakpapier. Leg dan het kaasstengels bladerdeeg op de bakplaat.
  9. Bestrijk het kaasstengels bladerdeeg met wat losgeklopt ei en bak het bladerdeeg vervolgens af in 8-10 minuten.
  10. Laat als laatste de kaasstengels iets afkoelen en serveer met dipsaus (tzatziki, guacamole en/of muhammara) naar eigen keuze.
  11. Eetsmakelijk!

 

Tip: Bij dit kaasstengels recept is het lekker om ook zelf dip te maken. Bijvoorbeeld tzatziki, guacamole of muhammara (of alle drie!). Doe dit terwijl het kaasstengels bladerdeeg in de oven zit. Dan kan je direct gaan genieten van de kaasstengels als ze nog warm zijn. Scroll naar beneden om te lezen hoe je zelf tzatziki en guacamole maakt.

 

Nog een tip voor de échte kaasliefhebbers: Je kunt de kaasstengels voordat je ze in de oven zet ook nog bestrooien met wat extra kaas. Je kunt zelfs, wanneer je het kaasstengels bladerdeeg “twist”, wat extra kaas tussen het bladerdeeg strooien. Welke kaas is jouw eigen keuze. Maar weet wel, des te ouder te kaas, des te hartiger (en lekkerder) de smaak!

 

Waar komt de naam Kaasstengels vandaan?

Kaasstengels is oorspronkelijk een door Nederland beïnvloed Indonesisch kaaskoekje. In tegenstelling tot de meeste koekjes, zijn kaasstengels hartig in plaats van zoet. De naam vertelt eigenlijk al het hoofd ingrediënt, “kaas”, in de vorm van stokjes, “stengels”.

Snel Kaasstengels maken?

In veel Kaasstengels recepten maak je zelf bladerdeeg. Maar wil je snel Kaasstengels maken, die ook nog eens lekker zijn? Dan is dit Kaasstengels recept wat je nodig hebt! Met het kant-en-klare verse croissantdeeg van Danerolles, hoef je geen bladerdeeg te maken, en heb je meer tijd over om er je eigen “twist” aan te geven. Zo heb je snel een hartige en kruidige snack of borrelhap klaar voor bezoek, of wanneer je ouderwets zin hebt in een Kaasstengel uit het vuistje.

Jouw eigen dip maken?

Wil je zelf tzatziki maken? Dat gaat het makkelijk! Wat heb je nodig? Voor 1 bakje: 250 ml Griekse Yoghurt, een halve komkommer, 1 teen knoflook, 1 eetlepel olijfolie, blaadjes verse munt, snufje peper en zoet. Hoe maak je het? Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadlijsten weg. Rasp vervolgens de komkommer helemaal fijn. Doe de komkommerrasp in een vergiet en druk het vocht eruit. Doe dan de komkommerrasp in een kom en voeg de yoghurt, olijfolie, peper en zout toe. Pers het teentje knoflook en hak de munt fijn, voeg dit ook toe, roer alles goed door en klaar!
Wil je zelf guacamole maken? Lees dan door! Wat heb je nodig? Voor 1 bakje: 2 avocado’s, 1 tomaat, 2 eetlepels limoensap, 1/4 rode ui, snufje chili en zout. Hoe maak je het? Snijd eerst de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schil en prak de avocado fijn. Voeg het limoensap toe. Snijd de tomaat en rode ui (verwijder de zaadlijsten) in kleine stukjes en voeg beide toe aan de avocado. Breng het avocadomengsel op smaak met een snufje zout en chili, en smullen maar!