Cruffins recept met kaneel en suiker
Liisa, de eigenaar van de Sweet Baking Blog, wilde iets heel lekkers, snel en gemakkelijk maken. Met dit cruffins recept, die maar een paar ingrediënten nodig heeft, krijg je de heerlijkste cruffins met kaneel en suiker. Dit cruffins recept bewijst maar dat je niet veel ingrediënten nodig hebt wanneer je het combineert met die lekkere vertrouwde smaak van het verse deeg van Danerolles. Probeer het maar en word verliefd! Wij zijn het allemaal al.
Foto en recept: Liisa Westberg
Ingrediënten
Voor twaalf cruffins:
- 2 stuks Danerolles Croissants Classic
- 100 g boter (verzacht)
- 1 ½ dl suiker
- 1 el kaneel
Verder nodig:
- Stalen muffinvormpjes
- Wanneer je geen stalen muffinvormpjes hebt: gebruik dan papieren muffinvormpjes op een bakplaat
- Middelgrote kom
- Kwastje om te bestrijken
Bereidingswijze
Bereidingstijd 10 min + 12-15 minuten in de oven
- Verwarm allereerst de oven voor op 200 graden.
- Bestrijk dan de muffinvormpjes met boter (of gebruik papieren muffinvormpjes als je geen stalen muffinvormpjes hebt. Plaats in dat geval de muffinvormpjes op de bakplaat).
- Meng vervolgens de kaneel en suiker samen in een middelgrote kom.
- Open het Croissants Classics deeg van Danerolles volgens de instructies op de verpakking en rol het deeg in de breedte (horizontaal) uit. Knijp de stippellijnen met je vingers dicht. Dit is het deeg voor de cruffins.
- Smeer daarna de boter op het deeg en strooi de het kaneelsuiker mengsel erover.
- Rol het cruffins deeg op als een wrap, snijd elke rol in drie stukken en snijd ze vervolgens in tweeën zodat je in totaal 12 slierten deeg hebt.
- Rol de slierten deeg een voor een rond uw vingers met de snijzijde naar buiten en plaats ze in het muffinvormpje. Herhaal dit voor elke sliert deeg.
- Bak daarna het cruffin deeg in 12-15 minuten totdat het deeg een mooie goudbruine kleur heeft.
- Haal vervolgens de cruffins uit de oven en rol elke cruffin direct in het kaneel-suikermengsel voor die extra lekkere zoete smaak!
- Geniet!
Tip: Het cruffins recept hierboven is gebaseerd op het Croissants Classic deeg van Danerolles, waar je 6 cruffins mee maakt. Maar je kan natuurlijk ook meer cruffins maken met het Croissants Party Mini’s deeg van Danerolles waarmee je 24 kleinere (mini) cruffins maakt, óf grotere cruffins maken met het Croissants Extra Large deeg van Danerolles waarmee je 6 grotere (extra large) cruffins maakt.
Zo is er voor ieder wat wils!: Je kan kiezen voor ons Croissants Classic deeg wanneer je je gezin wilt verwennen met een lekker zoet ontbijtje of brunch. Ons Croissants Party Mini’s deeg kan je gebruiken voor wanneer je (onverwachts) bezoek over de vloer hebt en je hen toch wat lekkers wilt aanbieden naast een kop koffie of thee. Ook kan je kiezen voor ons Croissants Extra Large deeg wanneer je wat meer buikjes te vuilen hebt of voor de grotere trek tijdens de lunch.
Wat zijn cruffins?
Een cruffin is eigenlijk niks meer of minder dan een kruising tussen een muffin en een croissant. 1 + 1 = een cruffin! Maar dit is wel een hele geslaagde kruising, want wat is nou lekkerder dan een muffin en een croissant in 1 hap kunnen eten.
Wanneer is de cruffin ontstaan?
De cruffin is pas echt populair geworden door de eigenaren van het Mr Holmes Bakehouse in San Francisco, die deze heerlijke combinatie sinds 2014 verkopen. Sindsdien kan je de cruffin over de hele wereld vinden! De cruffins van het Mr Holmes Bakehouse zijn zó lekker dat een stel dieven in 2015 hun cruffins recept hebben gestolen, terwijl hun geld onaangeroerd bleef. Nou, dan moeten die cruffins wel héél lekker zijn! Met dit cruffins recept kom je daarachter!
Zelf cruffins maken?
Door het slechts laten stijgen van croissantdeeg in een muffinvorm krijgt de cruffin al z’n leuke iconische ‘champignonvorm’. Met het kant-en-klare croissantdeeg van Danerolles ben je dus letterlijk in een handomdraai klaar! Daarnaast geeft het verse deeg van Danerolles, die extra lekkere smaak aan de cruffins. Naast het croissantdeeg van Danerolles, is er nog 1 ding belangrijk: de cruffin vulling! Dit cruffins recept gebruikt kaneel en suiker als vulling, maar je kan de cruffins ook vullen met jam, chocolade, walnoten, wat jij wilt!
Zoek je een ander cruffins recept?
We hebben nog twee overheerlijke andere cruffin recepten op onze website staan. Benieuwd? Lees dan verder of klik op de links.
Chocolade Cruffins recept
Dit chocolade cruffins recept is bedacht door Bakken met Bas. Bas vindt dit de simpelste en lekkerste variant, met als basis het verse Croissants Classic deeg van Danerolles. Wat heb je verder nodig? Voor 6 cruffins: 1 pot chocoladepasta, 1 bakje hazelnoot en 50g boter (verzacht). Meer heb je niet nodig! Makkelijk toch? Klik op de link voor het hele recept, inclusief ingrediëntenlijst, receptfoto en bereidingswijze. Dit chocolade cruffin recept is perfect voor een lekker toetje, als verwennerij voor je lieve mama óf om gemakkelijk te shinen tijdens het kerstdiner.
Asperge Cruffins recept
Dit asperge cruffins recept is bedacht door onze eigen koks. Een lekker hapje met een frisse zomerse draai, gemaakt met ons verse Croissant Classic deeg. Wat zou je nog meer nodig hebben? Voor 6 cruffins je raadt het vast niet, maar asperges! Zowel 6 groene asperges als 6 witte asperges. Verder heb je alleen nog 6 plakken gedroogde ham (voor de échte lekkerbekken serranoham) nodig, en je tuinfeestje of barbecue kan beginnen! Zin in? Klik dan op de link voor het hele asperge cruffin recept, inclusief ingrediëntenlijst, receptfoto en bereidingswijze. Deze asperge cruffins zijn echt een showstopper, ook perfect als hapje voor tijdens Pasen óf als gezonde maar overheerlijke snack!