Nederlands (nl)
Verberg filters

Oranje Cronut (croissant donut)

Cronuts zijn een mix tussen een croissant en een donut. Deze versie met ganache kan perfect dienen als alternatief voor de klassieke tompouce. Heerlijk voor op Koningsdag, maar net zo lekker op alle andere dagen van het jaar!

Recept en foto door: Jurino Ignacio

Ingrediënten

Voor de custard

 • 500 ml melk
 • 35 gr custardpoeder
 • 2 el suiker
 • 1 zakje vanillesuiker

Voor de cronuts

 • Olie, om in te frituren

Voor de ganache

 • 100 gr witte chocolade
 • 100 ml slagroom
 • Optioneel: oranje chocoladekleurstof en sprinkles

Bereidingswijze

Oranje Cronut (croissant donut)
 1. Begin met het maken van de custard. Hiervoor doe je alle melk, op 3 eetlepels na, in een pan en verhit die samen met de suiker en de vanillesuiker. Roer de rest van de (koude) melk door de custardpoeder en voeg dit toe aan de melk in de pan. Breng het geheel aan de kook, terwijl je steeds goed roert. 
 2. Na enkele minuten zie je dat de custard dik wordt. Haal de pan nu van het vuur en giet de custard in een schaal. Leg er een laagje plasticfolie op. De folie moet de custard aanraken, zodat er straks geen vel op komt. Wanneer de custard op kamertemperatuur is gekomen, kun je het in een spuitzak doen en in de koelkast verder laten afkoelen.
 3. Ga nu verder met het bakken van de cronuts. Hiervoor neem je het croissantdeeg uit de verpakking en je rolt het in z’n geheel met een deegroller plat. We gaan voor ’n rechthoek van ongeveer 25×15 centimeter die 1 centimter dik is. Hieruit steek je met een ronde koekjesvorm 6 cirkels. Uit deze cirkels steek je met ’n kleine steker  (bijvoorbeeld de dop van een colafles) weer ’n cirkel uit het midden, zodat je een ring krijgt. 
 4. Verhit de olie tot 170 graden en frituur de deegringen hier enkele minuten in, totdat je luchtige en goudgekleurde cronuts krijgt. Laat deze afkoelen op keukenpapier. 
 5. Daarna maak je de ganache. Smelt de chocolade au bain Marie en roer er de slagroom door. Als het een glad geheel is, kun je er eventueel chocoladekleurstof aan toevoegen, zodat het oranje kleurt. Doop de cronuts hier voor de helft in en laat de ganache afkoelen, zodat het hard wordt. Wil je sprinkles toevoegen? Doe dat dan wanneer de ganache nog zacht is. 
 6. Wanneer de ganache is gestold, kun je de cronuts voorzichtig opensnijden en er een laag custard in spuiten. Plaats de bovenste helft van de cronut terug en… eet smakelijk!