Speculaastaart Recept met Pepernoten
“Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje…”. Vraag Sinterklaas en zijn pieten het Croissants Extra Large deeg van Danerolles voor in je schoen, en je kan dit heerlijke romige speculaastaart recept met pepernoten zelf maken! Met ons verse kant-en-klare deeg maak je met dit speculaastaart recept een makkelijke speculaastaart, heel leuk en gemakkelijk te bereiden met de kids. En natuurlijk een perfect recept om zelf te maken voor als de Sint en zijn pieten op bezoek komen! “Hoor de wind waait door de bomen…”
Zijn jullie al klaar voor 5 december? Of is het eigenlijk 6 december? Lees snel de Sinterklaas weetjes onderaan en dan snap je wat ik bedoel!
Ingrediënten
Voor 1 speculaastaart (8 personen):
- 1 blikje Danerolles Croissants Extra Large
- 150 ml volle room
- 150 gr speculoospasta
- Het eiwit van 2 eieren
- 50 gr suiker
- Mespuntje boter
- 150 gr pepernoten
Verder nodig:
- (Vierkante) taartvorm of hoge ovenschaal met bakpapier
- Extra vel bakpapier
- Bakparels
- Steelpan
- 3 kommen
- Garde
- Genoeg ruimte in de koelkast om de taart af te laten koelen
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 10 min + 30 min in de oven + 2 uur in de koelkast
- Begin allereerst met het voorverwarmen van de oven voorverwarmen op 180 graden.
- Open het blik Danerolles Croissant Extra Large en rol het kant-en-klare croissantdeeg in de lengte (horizontaal) uit. Druk de aangegeven snijlijnen op het croissantdeeg goed (maar voorzichtig!) dicht met je duimen.
- Leg dan een bakpapier op de vierkante taartvorm (of hoge ovenschaal) en leg het croissantdeeg op het bakpapier zodat de bodem bedekt is met deeg. Druk de randen van het deeg goed tegen de randen van de taartvorm (of ovenschaal) aan.
- Leg vervolgens nog een bakpapier op het deeg en daarop wat bakparels. De bakparels zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken.
- Zet de taartvorm (of ovenschaal) nu voor +/- 30 minuten op 180 graden in de oven tot het deeg mooi krokant is en goudbruine kleur heeft.
- Nu gaan we het speculaas beslag maken! Verwarm de speculoospasta in een pan op een laag vuurtje tot de pasta vloeibaar is.
- Doe daarna de eiwitten van de 2 eieren in een kom en klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker toe en klop nog even door totdat je echt ‘stijve pieken’ krijgt. Pak een andere kom en klop hierin de slagroom op.
- Doe vervolgens de vloeibare speculoospasta in weer een andere kom en roer er rustig de opgeklopte slagroom en de opgeklopte eiwitten doorheen.
- Zet het speculaas beslag nu een uur in de koelkast zodat het kan opstijven.
- Nu gaan we echt de speculaastaart maken! Haal na ongeveer 30 minuten de taartbodem (of ovenschaal) met het gebakken croissantdeeg uit de oven en laat het deeg even afkoelen.
- Haal vervolgens na een uur het speculaas mengsel uit de koelkast, en verdeel het mengsel over het gebakken croissantdeeg in de taartbodem (of ovenschaal). Laat de speculaastaart nu nog een uur opstijven in de koelkast.
- Verdeel als laatste nog wat pepernoten over de speculaastaart heen voor het opdienen.
- Geniet! En vergeet niet te zingen voor de Sint en zijn pieten!
Heb je dit recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!
Sinterklaastaart recept
Met dit makkelijke speculaastaart recept kan je eigenlijk gewoon zelf een sinterklaastaart maken! Hoe leuk (en lekker!) is het om deze makkelijke speculaastaart helemaal zelf te maken en te versieren met pepernoten. Zullen de kleine pietjes vast ook leuk vinden! Tussendoor mag er natuurlijk ook genoeg gesnoept worden van die overheerlijke pepernoten, Sinterklaas is tenslotte maar één keer per jaar in het land.
Wist je dat… een paar leuke weetjes over Sinterklaas!
Om dit sinterklaastaart recept helemaal af te maken, is het natuurlijk heel leuk om wat grappige weetjes over Sinterklaas te vertellen tijdens het opdienen van de sinterklaastaart. En heb jij net even geluk dat wij wel een paar weetjes bij jou in de schoen kunnen doen!
Wist je dat… Sint Nicolaas (ook wel Sinterklaas) stierf op 6 december en wij dus eigenlijk zijn sterfdag ‘vieren’ en niet zijn verjaardag. Maar 6 december, zou je vast denken, wij vieren het sinterklaasfeest toch op 5 december? Scherp! Wij vieren het sinterklaasfeest inderdaad op 5 december in plaats van 6 december. Dit komt omdat heel vroeger de volgende dag al om 6 uur ‘s avonds begon, dus als je het zo bekijkt vieren wij het sinterklaasfeest op 6 december. Onze Zuiderse buren vieren het sinterklaasfeest wel op 6 december, en pakken de kinderen vroeg in de ochtend hun cadeautjes uit.
Wist je dat… speculaas, een echte Sinterklaas lekkernij, (in dit speculaastaart recept is speculoospasta het hoofdingrediënt voor het beslag, en dit is gemaakt op basis van speculaas) vroeger liefdes snoepjes waren. Wanneer een jongen verliefd was op een meisje, dan kreeg ze een speculaas figuurtje, vaak in de vorm van een jongetje of een hartje. Best romantisch hè? Maar, wanneer het meisje niet verliefd was op de jongen, brak ze het speculaas figuurtje in tweeën. Doet dat een belletje rinkelen? Nog niet? Nou, vandaar de uitdrukking … “iemand zijn hart breken”.
Wist je dat… het dichten met Sinterklaas een hele Nederlandse gewoonte is? Vaak als de kinderen ouder worden, doen gezinnen en families, in plaats van een grote zak cadeautjes, surprises en gedichten. Ook op scholen wordt Sinterklaas vaak op deze manier gevierd. Altijd weer een spannend moment welke naam je op je lootje hebt staan. Maar het dichten begon eigenlijk als een cadeautje om te plagen. Wanneer de boer zijn laatste oogst behaalde, gaven de buren de boer als cadeautje een ui of aardappel met daarbij een gedichtje, om hem te plagen. Zo ontstond in Nederland het geven van surprises en gedichten tijdens het sinterklaasfeest. Maar dan schrijf je jouw gedicht voor je broer niet op een manier om hem te plagen toch? Of toch wel…