Nederlands (nl)

Tarte Tatin Appel Recept

A oui, Tarte Tatin, c’est très bien! Wie kent die Franse klassieker nou niet? Maar wist je ook dat je heel gemakkelijk zelf Tarte Tatin maakt? Met dit Tarte Tatin Appel recept maak je een simpele maar overheerlijke Tarte Tatin met sticky appel en een knapperige bodem van het verse croissantdeeg van Danerolles. Verras je gasten met deze heerlijke Tarte Tatin, en ze zullen vaker komen! Probeer snel dit recept van groots genot!

Ingrediënten

Voor 1 schaal Tarte Tatin:

 • 1 blikje Danerolles Classic
 • 4 Granny Smith appels
 • 2 eetlepels kaneel
 • 125g suiker
 • 50g roomboter en wat extra om je springvorm mee in te vetten
 • 1 eitje, geklutst
 • Optioneel: bolletje (room)ijs naar keuze

Verder nodig:

 • Een ronde springvorm
 • Kwastje om mee te bestrijken
 • Een hoog steelpannetje
 • Appelschiller

Bereidingswijze

Tarte Tatin Appel Recept

Bereidingstijd: 15 min + 20-25 min in de oven

 1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
 2. Haal dan het deeg uit het blik en rol deze in de breedte (horizontaal) uit.
 3. Knijp vervolgens de schuine snijlijntjes samen en snijd het croissantdeeg in drie vierkante stukken deeg. Dit wordt je Tarte Tatin bladerdeeg. 
 4. Vet dan de springvorm in met wat roomboter. Let op: gebruik niet de 50g roomboter, want deze heb je nog nodig bij stap 8, maar gebruik de extra roomboter. Maar gebruik wel genoeg zodat de appeltjes niet aanbranden in de oven.
 5. Schil vervolgens de appels, snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis van elke appel en snijd vervolgens elke kwart appel weer in drie plakjes.
 6. Doe nu de plakjes appels in een schaaltje samen met de kaneel en hussel goed door.
 7. Leg dan de plakjes appel met kaneel dakpansgewijs rond in de springvorm. De hele springvorm moet belegd zijn met de appel plakjes.
 8. Gooi vervolgens de suiker in een steelpannetje en voeg zodra de suiker een kastanjebruine kleur heeft de boter toe zodat er een mooie karamelsaus ontstaat.
 9. Giet dan de karamelsaus over de appels heen in de springvorm. Let op: je moet nu snel werken zodat de karamelsaus niet gaat stollen.
 10. Vouw nu de drie vierkante plakken croissantdeeg over de appels en karamelsaus heen door deze horizontaal neer te leggen. Werk van boven naar beneden.
 11. Prik vervolgens een paar gaatjes in het deeg met een vork, besmeer met het geklutste eitje en strooi wat overgebleven suiker over het deeg.
 12. Bak het deeg dan ongeveer 20-25 minuten in de oven tot het een goudbruine kleur heeft. Haal de appel tarte tatin uit de oven, en keer deze om met behulp van een bord. Voor de extra genieters: doe er een bolletje (room)ijs naar keuze bij!
 13. Geniet!

 

Wat is de oorsprong van Tarte Tatin?

Een Tarte Tatin is eigenlijk een appeltaart op z’n kop, wat het gerecht er ook zo leuk uit laat zien, en heeft vaak een laagje van gekarameliseerde suiker. Het Tarte Tatin Appel recept hierboven gebruikt ook gekarameliseerde suiker, alleen noemen wij dat karamelsaus (want karamel is eigenlijk gewoon een andere benaming voor gekarameliseerde suiker). Hoe de Tarte Tatin is ontstaan? Dat is een grappig verhaal! De eerste creatie van de Tarte Tatin was in ongeveer 1889, toen de gezusters Tatin, Stéphanie en Caroline, per ongeluk eerst de appel plakjes in de bakvorm legden in plaats van het deeg. Na het bakken, draaiden ze het deeg om en voilà, dat was het begin van de nog steeds zo bekende Tarte Tatin. Eigenlijk is het originele Tarte Tatin recept dus een heel eenvoudig recept ontstaan uit een vergissing! De naam Tarte Tatin is sindsdien altijd gebleven, ook als de vulling niet van appel is.

Welke appels voor Appel Tarte Tatin?

In dit Tarte Tatin Appel recept gebruiken we Granny Smith appels. Waarom? De Granny Smith appel is een groene appel, en geeft daardoor een wat frissere smaak. Deze frisse smaak geeft een goede balans aan de zoete smaak van de karamelsaus en het croissantdeeg van Danerolles. Maar als je voor een nog zoetere smaak wilt gaan, kan je natuurlijk ook andere appels gebruiken als Tarte Tatin vulling, zoals Jonagold, Elstar of Pink Lady. Tip voor de echte zoetekauwen: kies Pink Lady!

Lekkere Tarte Tatin vulling?

Zoals hierboven al benoemt, heeft het originele Tarte Tatin recept een vulling van appel. Maar je kan natuurlijk ook hele andere ingrediënten kiezen als Tarte Tatin vulling, zoals andere vruchten, denk aan peer, pruimen, perzik, of vijgen. Ook kan je kiezen voor gegrilde groenten als vulling, zoals paprika en tomaat. Een andere lekkere Tarte Tatin vulling is witlof, gecombineerd met geitenkaas en rode ui. En om het af te leren, een laatste heerlijke combinatie, is een vulling van wortelen met walnoten. Loopt het water je al in de mond? Je kan het zo gek maken als je het zelf wilt! Zelfs tamme kastanjes worden van vroeger uit gebruikt als vulling!

Welke bakvorm voor Tarte Tatin?

Om een ronde Tarte Tattin vorm te krijgen zoals te zien in de receptfoto van dit Tarte Tatin Appel recept, is het handig om een ronde springvorm te gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook kleine Tarte Tatin’s maken, in het formaat van een muffin. Wat heb je dan nodig? De ingrediënten van hierboven, maar in plaats van een grote ronde springvorm heb je kleinere muffinvormpjes nodig, én in plaats van het Croissant Classic deeg van Danerolles heb je het Croissant Party Mini’s deeg van Danerolles nodig! Simpel toch? Met het Party Mini’s croissantdeeg krijg je 24 kleine Tarte Tatin’s. Precies genoeg voor groot bezoek, voor het kerstdiner met de hele familie, óf voor het kinderfeestje van je zoon of dochter.