Nederlands (nl)
Verberg filters

Worstenbroodjes Maken

Wie kent ze nou niet, die overheerlijke Brabantse worstenbroodjes. Maar je kan natuurlijk ook zelf worstenbroodjes maken met het deeg van Danerolles! Het is altijd een goed idee om Danerolles met een knakworstje te combineren, want zo krijg je gewoonweg de beste worstenbroodjes! Met dit worstenbroodjes recept heb je de keuze uit 6 of 24 mini worstenbroodjes die perfect zijn als lunch of snack tussendoor en super leuk om te maken met én voor de kids!

Recept door @acieagurk

Ingrediënten

Voor 24 worstenbroodjes:

 • 1 blik Danerolles Croissants Party Mini’s
 • Genoeg knakworstjes om de croissants mee te beleggen (minimaal 24 party knaks)
 • Geklutst eitje om te bestrijken
 • Sesamzaadjes ter decoratie

Voor 6 worstenbroodjes:

 • 1 blik Danerolles Croissants Classic
 • Genoeg knakworstjes om de croissants mee te beleggen (minimaal 6 knaks)
 • Geklutst eitje om te bestrijken
 • Sesamzaadjes ter decoratie

Verder nodig:

 • Bakplaat met bakpapier
 • Kwastje om te bestrijken

Bereidingswijze

Worstenbroodjes Maken

Bereidingstijd Croissants Party Mini’s: 10 min + 5-10 min in de oven

Bereidingstijd Croissants Classic: 5 min + 12-15 min in de oven

 

 1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.
 2. Open vervolgens het blikje Croissants Party Mini’s of Croissants Classic en haal het deeg eruit. Rol het croissantdeeg in de breedte (horizontaal) uit.
 3. Snijd dan het croissantdeeg door de aangegeven stippellijnen, zodat je 24 mini of 6 driehoeken van deeg krijgt. Dit wordt het worstenbroodjes bladerdeeg.
 4. Open daarna het blik knakworstjes en rol een worstje in de driehoek van bladerdeeg zoals je ook een croissantje van Danerolles zou rollen. Herhaal dit voor alle driehoeken van bladerdeeg. Nu heb je 24 mini worstenbroodjes of 6 worstenbroodjes.
 5. Bestrijk vervolgens het worstenbroodjes bladerdeeg met een geklutst eitje voor een mooie glans, en besprenkel dan de worstenbroodjes met de sesamzaadjes.
 6. Bak het worstenbroodjes bladerdeeg tot goudbruin. Met het Croissants Party Mini’s deeg duurt dit 8-10 minuten. Met het Croissants Classic deeg zullen de worstenbroodjes in 12-15 minuten klaar zijn.
 7. Eetsmakelijk!

 

Tip: Wil je nou zelf worstenbroodjes maken voor de lunch? Dan zou ik het Danerolles Croissants Classic deeg gebruiken. Je maakt dan namelijk 6 wat grotere worstenbroodjes, genoeg voor het hele gezin! Maar wil je nou zelf worstenbroodjes maken om als traktatie uit te delen? Dan is het Danerolles Croissants Party Mini’s deeg een betere keuze. Je krijgt dan 24 wat kleinere (mini) worstenbroodjes, perfect voor je kids om uit te delen voor de hele klas!

Nog een tip: Een andere tip voor dit worstenbroodjes recept, is om de kids het worstenbroodjes bladerdeeg te laten rollen, met daarin het knakworstje. Dan hebben ze het meteen onder de knie voor later, en kunnen ze het hun eigen kinderen weer leren! Want 1 ding is zeker, worstenbroodjes zullen altijd lekker blijven! Ze zijn namelijk al een lekkernij sinds het begin van de twintigste eeuw. Lees hieronder waar de Brabantse worstenbroodjes nou eigenlijk vandaan komen en hoe ze zijn ontstaan.

 

Waar komen de Brabantse worstenbroodjes vandaan?

Het zou je niet verbazen, maar de Brabantse worstenbroodjes komen natuurlijk oorspronkelijk uit de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het brood wordt gemaakt van witbrooddeeg, is 15 cm lang en wordt gevuld met een worst van gehakt. Het Brabantse worstenbrood is eigenlijk ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het te rollen in deeg en vervolgens te bakken. Later werd het Brabantse worstenbrood vooral gegeten tijdens kerstmis én carnaval natuurlijk. Nu nog steeds genieten heel veel mensen van het Brabantse worstenbrood. Niet alleen in Noord-Brabant, maar door heel Nederland heen!

Zelf Brabantse worstenbroodjes maken?

Oorspronkelijk wordt het brood van witbrooddeeg gemaakt, maar je kan het natuurlijk ook met bladerdeeg maken, zoals met het deeg van Danerolles. Als je dit worstenbroodjes recept volgt, ben je met het verse kant-en-klare deeg van Danerolles zo klaar! In dit recept gebruiken we knakworstjes die je in het bladerdeeg rolt, maar je kan ook zelf een worst(je) van gehakt maken en deze in het worstenbroodjes bladerdeeg rollen. Gewoon zoals de échte Brabanders het doen. Het enige wat je nu nog te wachten staat, is je leuke verkleedpak aantrekken en je maakt je eigen carnavalsfeest!

Hoe lang moeten worstenbroodjes in de oven?

De Bakkende Brabander vertelt ons dat wanneer de worstenbroodjes niet bevroren zijn, maar al op kamertemperatuur, ze eigenlijk niet zo lang in de oven hoeven. Verwarm eerst de oven voor op 170 graden en leg dan de broodjes circa 8 minuten erin (kan zowel op een bakplaat of op het rooster). Als je zelf worstenbroodjes maakt, zoals met het worstenbroodjes recept hierboven, dan ben je met het Croissants Party Mini’s deeg van Danerolles binnen 5-10 minuten en met het Croissants Classic deeg van Danerolles binnen 12-15 minuten klaar (mits je de oven hebt voorverwarmd op 180 graden). Geniet ervan en zoals de Brabanders zeggen: Houdoe!