Nederlands (nl)

Kruidige kersttaart recept

“All I want for Christmas is …” deze kruidige kersttaart maken! Dit kruidige kersttaart recept duurt wat langer om te bereiden, maar je krijgt er zeker geen spijt van, want het resultaat is een feestelijke kersttaart! En wie wil er nou niet voor kerst gezellig met het gezin samen een kersttaart bakken? Een perfecte tijdsbesteding op kerstochtend of wanneer jullie alvast in de kerstsfeer zijn. Zet je favoriete kerstmuziek op en kersttaart versieren maar! Who is driving home for Christmas?

 

Ps. Dit kersttaart recept is niet alleen geschikt wanneer je een feestelijk kersttaart wilt maken voor Kerst, maar ook als je een feestelijke taart wilt maken voor een uitgebreid dessert of als er iemand jarig is!

Ingrediënten

Voor 1 kersttaart (10 personen):

  • 1 blikje Danerolles Cinnamon Swirls
  • 2 el roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 el rozijnen
  • 8 gedroogde dadels
  • 4 gedroogde abrikozen
  • ½ appel 
  • 1 el hazelnoten
  • 1 el walnoten
  • 1 el amandelen
  • 5 el honing
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 el bakboter
  • 1 el bloem
  • snufje zout
  • ½ sinaasappel (voor het sap en de rasp van de sinaasappel)

Verder nodig voor de kersttaart:

  • Een ronde springvorm
  • Bakpapier
  • Kom 
  • Een pers om het sap van de sinaasappel te persen
  • Kwastje om mee te bestrijken
  • Poedersuiker voor de versiering
  • Rum om de rozijnen in te weken (of water wanneer de kinderen mee eten)

Bereidingswijze

Kruidige kersttaart recept

Bereidingstijd: 25 min + 2 uur rusten in de koelkast + 30 min in de oven

  1. Begin allereerst met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. 
  2. Laat dan de rozijnen weken in rum (of in water als er kinderen mee eten). Snijd vervolgens de appel, de gedroogde dadels, en de gedroogde abrikozen in kleine stukjes. Hak daarbij de hazelnoten, walnoten en amandelen fijn. Tip: leg de noten in een dichtgeklapte theedoek en sla met een hamertje op de noten, dan zijn de noten zo fijn!
  3. Meng daarna alle ingrediënten voor de kersttaart, het fruit (behalve de sinaasappel), de fijngehakte noten, de honing en de kruiden, samen in een kom. 
  4. Rasp dan eerst de sinaasappel en pers de sinaasappel dan uit. Doe de rasp en het sap bij de andere ingrediënten in de kom en meng alles goed door elkaar. Laat het kruiden-noten-vruchtenmengsel nu een paar uur (minimaal 2 uur) staan zodat de smaken van alle ingrediënten goed vrijkomen en kunnen mengen. 
  5. Bekleed de bodem van de ronde springvorm voor de kersttaart met bakpapier en vet de randen in met bakboter. Wanneer de randen van de springvorm zijn ingevet met bakboter, strooi je ook wat bloem over de randen heen. 
  6. Open dan het blikje Danerolles Cinnamon Swirls en rol het deeg in de lengte (horizontaal) uit. 
  7. Bestrijk het deeg met de roomboter. Strooi er dan de bijgeleverde kaneelsuiker (bijgevoegd in het blikje Danerolles Cinnamon Swirls) over en verdeel daar het kruiden-noten-vruchtenmengsel overheen. Druk het mengsel voorzichtig een beetje in het deeg. Tip: gebruik de achterkant van een lepel. 
  8. Rol het deeg nu langs de lange kant (verticaal) op zodat je een dunne lange rol deeg krijgt. 
  9. Snijd vervolgens de lange rol deeg in stukjes van zo’n 4 cm. Leg de rolletjes deeg dan op de bolle kant (op het deeg) tegen elkaar op de bodem van de ronde springvorm. De rolletjes liggen dus zo dat het deeg naar boven en onder ligt en de platte kant tegen elkaar aan (zie de recept foto). 
  10. Zet de springvorm nu +/- 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden totdat het deeg van de kersttaart een mooie goudbruine kleur heeft. 
  11. Haal de springvorm na ongeveer 30 minuten uit de oven, laat de kersttaart eventjes afkoelen en verwijder dan de springvorm.
  12. Strooi als laatste wat poedersuiker over de kruidige kersttaart, zodat de kersttaart er feestelijk uitziet voor het opdienen.

Heb je dit kersttaart recept zelf gemaakt? Deel het met ons op Instagram of Facebook via een post of story. Tag @danerolles voor een repost. Lekker en gezellig bakken samen, hoe leuk!

Liever een makkelijk kerstrecept?

Dit kruidige kersttaart recept duurt wat langer om te bereiden, aangezien het kruiden-noten-vruchtenmengsel 2 uur in de koelkast moet rusten. Maar uiteindelijk heb je ook wat, namelijk een hele feestelijke kersttaart die je zelf hebt gemaakt! Ben je nou op zoek naar een kerstrecept wat je iets sneller kan bereiden? Dan hebben wij ook nog wat makkelijke kerstrecepten! 

Zo hebben we een simpel maar overheerlijk Bosten kerst cake recept. Dit is ook een feestelijke taart, waar je iedereen mee zal verwennen. Wil je dit kerstrecept proberen? Klik dan snel op deze link

Ook hebben we een heel leuk cruffin recept, heel gemakkelijk te bereiden maar super lekker. Perfect als een klein dessert én om te maken met de kids. Benieuwd? Klink dan hier.

Kerstboom recept? 

Ja ja, je ze kent vast. De classic kerstgerechten in een vorm van een kerstboom. Maar dat ze classic zijn, maakt ze zeker niet minder leuk én niet minder lekker! Ook zijn ze super leuk om te maken met de kids, want welk kind wil nou niet z’n eigen eten maken in de vorm van een kerstboom? Nou, even denken… ik ken er geen! Daarom hebben wij ook vier verschillende kerstboom recepten, voor ieder wat wils! Met deze kerstboom recepten kan je zelf een fruitige kerstboom maken (klik op deze link), een hartige pesto kerstboom maken (klik op deze link), een chocolade kerstboom maken (klik op deze link), of een kerstbrood kerstboom maken (klik op deze link). 

Wist je dat… een paar leuke weetjes over kerst!

Om dit kersttaart recept helemaal af te maken, is het natuurlijk heel leuk om wat grappige weetjes over Kerst te vertellen tijdens het opdienen van de kersttaart. En heb jij net even geluk dat wij wel een paar weetjes bij jou onder de boom kunnen leggen!

Wist je dat… het lied Jingle Bells eigenlijk helemaal geen kerstliedje is. Elke december weer wordt dit lied platgespeeld, op de radio, bij jezelf thuis, en zeker tijdens het kerstdiner. Iedereen kent wel een paar zinnen tekst van dit lied. “Jingle bells, jingle bells, jingle all the way…”, ja je hoort het deuntje vast al in je hoofd. Maar eigenlijk is het lied Jingle Bells helemaal niet geschreven voor Kerst, maar voor Thanksgiving. Maakt het niet een minder toepasselijk en lekker nummer voor Kerst, dus je mag hem gewoon tijdens kerst blijven afspelen hoor! Onder het genot van deze heerlijke kersttaart! 

Wist je dat… de sokken die aan de openhaard hangen voor de Kerstman afstammen van de schoen. Veel kennen dit Kerst feitje al: de Kerstman stamt af van Sinterklaas. Maar waarom hangen veel andere landen nou zo’n sok aan de openhaard? Volgens het verhaal van Sint Nicolaas (ofwel Sinterklaas), liet hij een zak met goud door een schoorsteen vallen. Deze zak viel toen toevallig in een schoen die bij de openhaard aan het drogen was. Nou, waar kennen wij die schoen bij de openhaard van? Inderdaad, van Sinterklaas. Uiteindelijk is de Kerstman afgestamd van Sinterklaas (en van Vadertje Winter (uit Scandinavië) en Vadertje Kerst (uit Engeland)), kreeg hij zijn huidige look & feel door die o zo bekende Coca-Cola commercial, en werd de schoen uiteindelijk een sok.

Wist je dat… de hoogste kerstboom ter wereld in Nederland staat. Je bent er misschien wel eens langs gereden van het kerstdiner naar huis, de Gerbrandytoren in IJsselstein. Rond Kerst krijgt deze toren vanuit een hoog punt extra kabels naar beneden met daarin lampjes, zodat je eigenlijk een driehoek van lichtjes krijgt. En waar lijkt dat op, inderdaad een kerstboom! Met de 367 meter in hoogte is de Gerbrandytoren daarmee de hoogste kerstboom ter wereld. En die kan je gratis en voor niks vanuit de auto zien!

Wist je dat… Tweede Kerstdag is ontstaan omdat werknemers vroeger gewoon moesten werken op Eerste Kerstdag. Om hen toch een Kerst te geven, waren zij de volgende dag (op Tweede Kerstdag) vrij en kregen ze eten mee voor de familie. Zo is er ook een nieuwe traditie ontstaan, namelijk het geven van een kerstpakket aan je werknemers voor Kerst.